fbpx
Take the best from nature!

Čaša vode – čaša zdravlja!!

čaša vode čaša zdravlja

Čaša vode – čaša zdravlja!!

Voda nam je potrebna zato što se i sami sastojimo od nje, a zbog različitih  vanjskih utjecaja je svakodnevno gubimo iz organizma.

Pri rođenju, naše se tijelo sastoji od 75 do 80 posto vode, no kod odraslih se procjenjuje da udio te dragocjene tekućine pada na 50 – 60 posto.

Od toga naša koža sadržava oko 20 posto vode.  Najveći dio te vode je, oko 60 – 70 posto, u srednjem i dubljim slojevima kože, gdje su za njeno zadržavanje odgovorne različite molekule, poput hijaluronske kiseline.

U donjim slojevima epiderme kruženje vode među stanicama omogućava posebna mreža kanalića. Koji se nazivaju akvaporini i prirodni ovlaživači poput ureje. U površinskom sloju kože dehidrirane stanice sadrže manje od 20 posto vode.

Dehidriranost tog površinskog, rožnatog sloja kože mogu uzrokovati štetni vanjski utjecaji (UV zračenje, izloženost vjetru, klimatizirani zrak i sl.), ali i starenje.

Manjak vode u organizmu najčešće se prvo vidi na koži jer se ona posljednja opskrbljuje vodom, tek nakon što se podmire svi drugi organi.

Zbog toga odumiru stanice kože, slabi vezivno tkivo te kolagenska i elastinska vlakna pa koža gubi elastičnost i postaje beživotna i naborana.

Manjak vode utječe na kosu i nokte, koji postaju suhi i lomljivi.

Kako zadovoljiti dnevnu potrebu za vodom?

Nekoliko je načina kvalitenog hidratiziranja, samo ispijanje tekučine je najbrži i najlakši način, bilo da je u pitanju flaširana voda, ona iz slavine ili neke od dostupnih voda sa raznim aromama, itd.

Dodavanje komadića voća u vodu dodaje osvježavajuću aromu koja olakšava pijenje večih količina tekučine.

Možete naprimjer narezati razne citruse, dinju, lubenicu, jagode, krastavac, Aloju, itd. Svi ti okusi mogu imati i blago teraputsko djelovanje na probavni sustav.

Koliko čaša vode trebamo piti?

Za točan izračun 0,033 pomnožite sa svojom kilažom i dobiti ćete potreban dnevni unos vode u litrama.

Npr. ako imate 75 kilograma, dnevni unos vode da bi lakše smršavjeli bi trebao biti 2,475 litara odnosno da zaokružimo dvije i pol litre.

Čišćenje organizma sa vodom!

Za kritičnu točku masnih naslaga na području trbuha preporučamo slijedeći napitak, a za njega Vam trebaju ovi sastojci:

– Pola čaše vode

– Limun

– Svježi krastavac

– Žlica Aloe Vera Gela

– Žlica usitnjenog đumbira

– Vezica peršina

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

Pije se svaku večer prije spavanja i već prvi tjedan ćete primjetiti razliku. Osim estetskog učinka, ovaj napitak utječe i na bolju moždanu aktivnost – poboljšanje memorije, dok sluh i vid postanu izoštreniji.

Mineralne vode

Prirodne mineralne vode dolaze izvorno čiste iz zaštićenih podzemnih ležišta. Odlikuju se karakterističnim kemijskim sastavom te blagotvornim učincima na organizam.

Najčešće sadrže kalcij, magnezij, natrij, kalij i druge vrijedne minerale.

Budući da se prolaskom kroz tlo voda prirodno obogaćuje ugljikovim dioksidom (CO2). Dok na svom putu otapa stijene kroz koje prolazi, te na taj način prikuplja minerale. Zbog toga su prirodne mineralne vode znatno bogatije mineralima.

Upravo je CO2 ključan za održavanje topivosti minerala u bolje iskoristivom, ioniziranom obliku koje probavni sustav lako apsorbira.

Na taj način voda koju pijemo može postati važan izvor minerala u prehrani, potrebnih za vitalne tjelesne funkcije.

čaša vode

 

 

Odgovori

Call Now Button
HrvatskiEnglishDeutsch
×
×

Košarica