fbpx
Take the best from nature!

Dezodoransi i njihov utjecaj na naše zdravlje!

 

dezodorans

Dezodoransi i njihov utjecaj na naše zdravlje!

Dezodoranse koristimo svi i uglavnom svakodnevno. Možemo reći da su sastavni dio svake kupaonice. No, da li su dezodoransi naši saveznici ili pak naši neprijatelji koji uzrokuju kronične bolesti?!

Dezodorans i antiperspirant – ima li razlike?

Razlike postoje,kad se znojimo, lučimo znoj. Koji sam po sebi nema neugodan miris, ali se veže s bakterijama koje takve mirise stvaraju.

Dezodorans je preparat koji ne sprječava znojenje, ali zato neutralizira neugodne mirise.

Dezodoransi obično sadrže u sebi parfem i neko antiseptičko sredstvo. Tako se poništava razvoj bakterija koje uzrokuju neugodne mirise, a parfem se brine za lijepe mirise.

Antiperspiranti, za razliku od dezodoransa, sprječavaju znojenje. Oni sadrži kemikalije koje zaustavljaju znojenje. Pritom sprječavaju stvaranje neugodnih mirisa.

Znojenje se zaustavlja ili tako da se začepe pore ili pomoću kemikalija koje ga zaustavljaju. U komercijalnoj primjeni te kemikalije najčešće u nazivu imaju riječ “aluminij“.

Antiperspiranti su obično učinkovitiji od dezodoransa u sprječavanju neugodnih mirisa, ali sa sobom nose i zdravstvene rizike.

Što kupujemo u trgovinama?

Na policama trgovina, nalaze se razni proizvodi, dočekuju nas i dezodoransi i antiperspiranti. Obično se radi o kombinaciji to dvoje i obično se taj proizvod naziva jednostavno – dezodorans.

No, kad pogledate sastav tog “dezodoransa”, često ćete na listi naći i aluminij, to vam govori da preparat nije samo dezodorans nego i antiperspirant.

deo stick

Aluminij kao prijetnja zdravlju

Dokazana je povezanost aluminija i nekih bolesti, prvenstveno Alzheimerove bolesti i raka dojke kod žena. Koliko je jako aluminij povezan s tim bolestima ne zna se točno.

Neki tvrde da je djelovanje neznatno, a neki da je pretjerano. No, činjenica je da sve što nanosimo na tijelo djelomično i ulazi u tijelo.

Poznato je da se aluminij, jednom kad uđe u tijelo, ponaša slično kao estrogen, da ga, recimo to tako – imitira. Također je poznato da u jako velikim dozama aluminij utječe na živčani sustav. Od tuda i povezanost s Alzheimerovom bolešću.

Na svakome od nas je da odluči hoće li ili neće koristiti preparate s aluminijem. Rizici korištenja aluminija sigurno postoje, no, koliko je danas poznato, još se ne može sa sigurnošću reći koliki su.
Naša topla preporuka je da dobro čitate deklaracije i koristite provjerene proizvode koji imaju odgovarajući sastav i sigurni su za vaše zdravlje.

Odgovori

Call Now Button
HrvatskiEnglishDeutsch
×
×

Košarica